Ο «απόπλους» της Δρ. Ελένης Μέλλιου και του Δρ. Προκόπη Μαγιάτη ξεκίνησε στην ηλικία των 16 ετών, όταν ακόμη συμμαθητές στο σχολείο είχαν ένα όνειρο… να αφιερώσουν την καριέρα τους στην έρευνα για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων για την ανακούφιση του ανθρώπου.

Σήμερα, μετά από τριάντα χρόνια, θα μιλήσουν για την κοινή πορεία τους μέσα από μια διαδρομή που θυμίζει μυθιστόρημα, αφού είναι μαζί στη ζωή και παράλληλα κυνηγούν το όραμά τους να ανακαλύψουν τα θεραπευτικά μυστικά του ελαιολάδου.

Πώς μπορεί κανείς να συνδυάσει μια πολύτεκνη οικογένεια με σπουδές στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Αμερική; Πώς μπορεί μια ιδέα που οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούσαν ουτοπική να καταλήξει σε ένα θεραπευτικό προϊόν για το οποίο έχει γίνει πλήθος κλινικών μελετών, δημοσιεύσεων και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας; Μπορεί το ελαιόλαδο να γίνει φάρμακο;

Κι όμως όλα ξεκίνησαν από τη μελέτη των αρχαίων κειμένων του Διοσκουρίδη, ο οποίος ανέφερε θεραπευτικές ιδιότητες για το «ομφάκινον έλαιον». Η μελέτη του ελαιολάδου με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα στην Ελλάδα και στην Αμερική οδήγησε τους δυο επιστήμονες και την ερευνητική τους ομάδα στο να βρουν τον τρόπο να μετρούν τα θεραπευτικά συστατικά του ελαιολάδου σε μόλις 30 δευτερόλεπτα και να αλλάξουν ριζικά την εικόνα του υψηλού φαινολικού υγειοπροστατευτικού ελαιολάδου.

H Δρ. Ελένη Μέλλιου και ο Δρ. Προκόπης Μαγιάτης είναι καθηγητές και ερευνητές στο τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, σύζυγοι και γονείς τεσσάρων παιδιών. Το ταξίδι προς την επιστημονική έρευνα ήταν ποικιλόμορφο, περιέχοντας τη διαφωνία που είχαν με μερίδα παλαιότερων καθηγητών που έφτασε να συζητηθεί στη Βουλή, το ακαδημαϊκό μπούλινγκ που δέχτηκαν, την πρόσφατη βράβευση του ARISTOIL και την ίδρυση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού World Olive Center for Health που βοηθά χιλιάδες παραγωγούς σε όλο τον κόσμο να πιστοποιήσουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου.