Είναι τα Μαθηματικά και η Τέχνη δύο διαφορετικοί, δύο ξένοι κόσμοι; Από τη μια τα  δεδομένα, η λογική, η αυστηρότητα και από την άλλη η ελευθερία στην έκφραση, η ρευστή ερμηνεία και η ασάφεια.

Και όμως…πολύ μιλούν για την Τέχνη των Μαθηματικών και τα Μαθηματικά της Τέχνης.Η έμπνευση, τα άλματα λογικής, η απόδραση από τον  καθιερωμένο τρόπο σκέψης χαρακτηρίζουν τόσο τους σπουδαίους μαθηματικούς όσο και τούς σπουδαίους καλλιτέχνες. 

“Tα Μαθηματικά και η Τέχνη είναι δύο διαφορετικές αφετηρίες που ξεκινούν το ταξίδι τους και συναντιούνται κάπου στη μέση. Ξεκινούν από μια επιστημονική έννοια, συγκεκριμένη, μετρήσιμη και καταλήγουν σε μια αφηρημένη ή και το αντίστροφο”. Κάπως έτσι αντιλαμβάνεται ο Δρ. Παναγόπουλος τον “απόπλου”. Ένα κατεξοχήν παράδειγμα στη ζωή μας είναι η προσπάθεια μας να βρούμε τη “χρυσή τομή” μεταξύ λογικής και συναισθήματος.

Ο δρ Μιχάλης Παναγόπουλος  ερευνά αυτήν την σχέση, τις κοινές αφετηρίες των δυο φαινομενικά ασύνδετων κόσμων  …. Χρυσή Τομή, συμμετρία, προοπτική, μαθηματικά παράδοξα, γεωμετρία, τοπολογία, φράκταλ…  Η ψηφιακή εποχή έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο αυτήν την διαχρονική σχέση. Ο Δρ. Μιχαήλ Παναγόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Μεταξύ των μαθημάτων που διδάσκει περιλαμβάνονται μαθήματα όπως Μαθηματικά & Τέχνη, Ψηφιακή Σύνθεση Εικονικών Περιβαλλόντων, Εφαρμοσμένη Τεχνητή Νοημοσύνη, Απεικονίσεις Μικτής Πραγματικότητας.

Την Κυριακή στις 24 Νοεμβρίου 2019  ο Μιχάλης θα επιχειρήσει να μας ταξιδέψει σε έναν  συναρπαστικό κόσμο όπου Τέχνη και Μαθηματικά συνυπάρχουν με έναν τρόπο που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί.