«..Απόπλους ζωής…Σε απάνεμα λιμάνια..

Αγώνας, δάκρυα, αδιέξοδα, μα και ελπίδα. Και λίγο αργότερα προσαρμογή, δικαίωση και χαμόγελα. Ένας απόπλους, προς ένα ταξίδι ή δρόμο όπως το λέει ο ποιητής, γεμάτο γνώση, περιπέτεια..μα και ομορφιά  σαν και του Καβάφη, την Ιθάκη, θα περιέγραφε ο Πάνος Καλουδάς τον δικό του «απόπλου».

 Πόσοι από εμάς δεν έχουμε βιώσει δυσκολίες κατά τη διάρκεια της ζωής μας; Κάποιες από αυτές μας κατέβαλαν ενώ άλλες μας έκαναν πιο δυνατούς και ανθεκτικούς. Είτε μιλάμε για προσφυγιά, δυσκολία ή αποτυχία. Πολλές φορές στη ζωή χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει κάποιος την πορεία του προκειμένου να συνεχίσει…

 Ο Πάνος Καλουδάς, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με καταγωγή, από  τον Κάμπο της Χίου. Είναι γιος του διπλωμάτη Μιχαήλ Καλουδά. Το 1962 σε ηλικία επτά ετών, πρόσφυγες με τους γονείς του ήρθαν στην Ελλάδα. Έχει τελειώσει Κινηματογράφο, σκηνοθεσία, αισθητική τέχνης και δημοσιογραφία. Επίσης, το 1974 ήταν σύμβουλος στην ΕΡΤ του Δημήτρη Χόρν, του πρώτου Γενικού Διευθυντή στην περίοδο της μεταπολίτευσης. Χάρη στον βαρύ τραυματισμό του στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του’73 το κράτος τον έχει κατ’ επανάληψη τιμήσει και βραβεύσει. Το 1978 μπαίνει και στον χώρο του βιβλίου, ενώ από τότε έχουν κυκλοφορήσει 76 έργα του. Έχει για το έργο του τιμηθεί από Προέδρους της Δημοκρατίας μας, από την Ακαδημία Αθηνών, από τον Δήμο Αθηναίων κι από άλλους διεθνείς και Ελλαδικούς φορείς. Ακόμα,  γράφει τραγούδια με δικούς του στίχους και έχει τρεις ποιητικές συλλογές. 

 Ο Πάνος Καλουδάς, ένας άνθρωπος με πλούσιο βιογραφικό και ενεργητικό θα είναι μαζί μας για να μας μιλήσει για τον «υπέροχο απόπλου» της ζωής του, που τον δίδαξε πολλά και τον έκανε να δει τη ζωή με άλλο μάτι, στο πρώτο TEDxChios, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.