Το πρώτο TedxChios είναι γεγονός!

Πώς γίνεται όμως πραγματικότητα μια τέτοια διοργάνωση; Πώς μια ιδέα παίρνει μορφή και υπόσταση;

Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για το TEDx και είναι πολλά τα μηνύματα που λαμβάνουμε για το τι περιλαμβάνει και ποιος είναι ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης. Το TEDx, είναι μια ημερίδα, μια διοργάνωση διάρκειας μιας ημέρας. Οι ημερίδες TEDx διοργανώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, είτε σε μεγάλες πόλεις είτε σε συνοικίες. Το δικό μας TEDxChios για το 2019, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου. Θα ανοίξει τις πόρτες του στις 10 το πρωί και θα τελειώσει περίπου στις 6 το απόγευμα. Επομένως, θα είμαστε μαζί σας για 8 περίπου ώρες.

Τι θα γίνει, όμως, μέσα σε αυτές τις ώρες; Η μέρα ξεκινάει με τις εγγραφές, όπου όσοι έχουν αγοράσει εισιτήρια από πριν, θα ελεγθεί η εγγραφή τους, αλλά και όσοι έρθουν τελευταία στιγμή θα μπορέσουν να αγοράσουν το εισιτήριο τους και να εγγραφούν στις λίστες συμμετοχής. Η καταγραφή αυτή αποτελεί κοινή πρακτική στα TEDx και μας βοηθάει να ξέρουμε πόσοι και ποιοι παρακολούθησαν την ημερίδα, ώστε να καταλάβουμε καλύτερα το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Στη συνέχεια ξεκινούν οι ομιλίες. Ενδιάμεσα σε αυτές, υπάρχουν διαλείμματα, όπου το κοινό μπορεί να ξεκουραστεί, να γνωρίσει τους ομιλητές ή να παρακολουθήσει εργαστήρια ή δρώμενα που πλαισιώνουν την εκδήλωση. Τέλος, γίνεται η αξιολόγηση της ημερίδας, όπου η κριτική σας είναι σημαντική για την πορεία της διοργάνωσης. Στόχος είναι να περάσει ο θεατής μια ευχάριστη και εποικοδομητική μέρα, ξεφεύγοντας ίσως για λίγο από την καθημερινότητα!

To TEDx δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς λειτουργεί ήδη κάποια χρόνια σε διάφορα μέρη του κόσμου και έχει γράψει τη δική του ιστορία. Κάθε ημερίδα TEDx για να διοργανωθεί, πρέπει να πάρει άδεια από ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που βρίσκεται στις ΗΠΑ και λέγεται TED (www.ted.com). Το ίδρυμα TED με τη σημερινή του μορφή ιδρύθηκε το 2001 και κάθε χρόνο διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις, διάρκειας μερικών ημερών η καθεμιά. Ο «θεσμός» των ημερίδων TEDx ξεκίνησε το 2009, για να δώσει σε περισσότερους ανθρώπους την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αξιόλογες ιδέες. Από το 2009 το TED αδειοδοτεί, χωρίς χρηματική επιβάρυνση, αλλά μετά από αίτηση και αξιολόγηση, μη κερδοσκοπικές και εθελοντικές ομάδες, προκειμένου να διοργανώσουν τοπικής κλίμακας events, που αποτελούν μικρογραφίες του TED. Η κάθε άδεια δίνεται με διάρκεια δώδεκα μήνες, μέσα στους οποίους η ομάδα πρέπει να διοργανώσει μια τουλάχιστον ημερίδα. Μετά το τέλος της κάθε ημερίδας το TED τόσο μέσα από τις αξιολογήσεις του κοινού, όσο και τις δικές της παρατηρήσεις, την αξιολογεί και αποφασίζει για την ανανέωση ή όχι της άδειας για έναν ακόμα χρόνο. Η επίσημη σελίδα παρουσίασης του TED για το TEDxChios βρίσκεται εδώ: www.ted.com/tedx/events/36260

Στις ημερίδες αυτές, ομιλητές με σημαντικές συνεισφορές στους τομείς τους πραγματοποιούν σύντομες ομιλίες (διάρκειας έως 18 λεπτών), όπου αναπτύσσουν μια αξιόλογη ιδέα ή διηγούνται το προσωπικό τους αφήγημα, το πώς τα κατάφεραν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους ξεπερνώντας τα εμπόδια που συνάντησαν στον δρόμο τους. Ο στόχος του TED είναι να μας βάλει στη διαδικασία του προβληματισμού και του διαλόγου, να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τελικά να δημιουργήσουμε μια καλύτερη καθημερινότητα, έναν καλύτερο εαυτό, έναν καλύτερο κόσμο. Ο διαμοιρασμός εμπειριών και ιδεών, η αλληλεπίδραση του κοινού με τους ομιλητές αλλά και των θεατών μεταξύ τους, είναι ουσιαστικά ο στόχος της διοργάνωσης αυτής.

Για να πάρει μορφή και υπόσταση μια εκδήλωση με υψηλές απαιτήσεις, όπως τα TEDx, είναι πολύ σημαντικός ο καταμερισμός των εργασιών. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι ακόλουθες πέντε ομάδες εργασίας:  Παραγωγής, Περιεχομένου, Δημιουργικού, Επικοινωνίας και Χορηγιών. Η κάθε μία είναι επιφορτισμένη με έναν συγκεκριμένο ρόλο, αναγκαίο για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, αλλά ταυτόχρονα όλες οι ομάδες παρέα λειτουργούν συμπληρώνοντας η μία την άλλη, μέσα σε ένα ζεστό κλίμα γεμάτο θετική ενέργεια! Κάθε ομάδα έχει τις δικές της αρμοδιότητες και συμβάλλει σημαντικά στην υλοποίηση του TEDxChios 2019!

Το ταξίδι αυτό στη διοργάνωση του TEDxChios δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς εθελοντές. Άνθρωποι από διαφορετικά υπόβαθρα, με διαφορετικές εμπειρίες και αφηγήσεις, συνεργάζονται, συζητούν και δημιουργούν με έναν κοινό στόχο. Το TEDxChios! Ανάμεσα σε όλα τα μέλη υπάρχει μια κοινή παραδοχή, ότι ο τόπος μας έχει ανάγκη από τέτοιες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες. Η ικανοποίηση από την κοινωνική προσφορά είναι πολύ μεγάλη και οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί μέσα στην ομάδα για τις απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές αλλά αντάξιες της κοινωνίας μας και του κοινού που θα έρθει να το παρακολουθήσει.

Τι μπορεί να περιμένει κανείς από το TEDxChios 2019; Στις ώρες αυτές, θα παρακολουθήσουμε ενδιαφέρουσες ομιλίες πάνω σε διάφορα θέματα (επιστημονικές, βιωματικές, καλλιτεχνικές κ.α.), από διακεκριμένους ομιλητές που θα έρθουν από διάφορα μέρη της Ελλάδας ειδικά για την ημέρα αυτή! Το πρόγραμμα ωστόσο περιλαμβάνει και διάφορα δρώμενα, προετοιμασμένα ειδικά για την εκδήλωση. Το TEDxChios 2019 θέλουμε να δίνει πολλά ερεθίσματα!

 

Σας περιμένουμε!

Η ομάδα

TEDxChios