Απόπλους! Το ταξίδι ξεκίνησε!

Το TED είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια από την Αμερική και έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Μαζευόντουσαν γνωστά πρόσωπα από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, για να μιλήσουν για σημαντικές ιδέες. Ο κόσμος αγκάλιασε με πολύ θέρμη και ενθουσιασμό αυτή την πρωτοβουλία. Μερικά χρόνια αργότερα, το ίδρυμα πλέον TED αποφάσισε να «ανοίξει» τη διοργάνωση σε τοπικές ομάδες, στις οποίες δίνει άδειες για να στήσουν events που είναι μικρογραφίες αυτών του TED. Οι διοργανώσεις αυτές οι τοπικές ονομάζονται συνολικά TEDx. Tο x δηλώνει τις διαφορετικές ανεξάρτητες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από οργανισμούς, Πανεπιστήμια και διάφορους φορείς. Το TED δεν έχει καμία οικονομική σχέση με τις ομάδες αυτές και δεν καθορίζει το τι θα περιλαμβάνουν τα events. Απλά βάζει κάποιους γενικούς κανόνες και σε συνεργασία με το κοινό κάθε εκδήλωσης, την αξιολογεί μετά το τέλος της.

Tο TEDx είναι μια εκδήλωση που διαρκεί ΜΙΑ μέρα. Μία ημέρα γιορτής, γιορτής ΙΔΕΩΝ, που αξίζουν να διαδοθούν και αυτό γίνεται μέσα από ολιγόλεπτες ομιλίες, ουσιαστικές και εποικοδομητικές. Στη Χίο μας η πρώτη τέτοια εκδήλωση θα γίνει στις 24/11, ημέρα Κυριακή. Θα έρθουν ομιλητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να μοιραστούν τις ιδέες τους, να ανοίξουν τους ορίζοντές μας, να μας ξαφνιάσουν ευχάριστα, να μας προβληματίσουν, να μας μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες τους. Και πολλά άλλα..

Στις 24/11 το TEDxChios με θέμα Απόπλους έχει ετοιμάσει για εσάς διάφορα workshops, βιωματικές δραστηριότητες, μουσική, χορό. Κάθε TEDx στοχεύει να είναι μια πολύπλευρη εμπειρία για το κοινό του. Όλοι εμείς, τα μέλη της ομάδας διοργάνωσης, βλέπουμε τους συμμετέχοντες σαν φιλοξενούμενους και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απολαύσουν την ημέρα αυτή, ξεφεύγοντας για λίγο από την ρουτίνα και τις σκοτούρες της καθημερινότητας ενώ παράλληλα θα θέλαμε να δώσει και ερεθίσματα για σκέψη και συζήτηση. Κάθε ομιλητής θα κληθεί να προσεγγίσει και αυτός το θέμα, με κάποιον αφηρημένο ή συγκεκριμένο τρόπο, από τη δική του πλευρά και τομέα.

Για μας “Απόπλους” σημαίνει την έναρξη ενός ταξιδιού, που φέρνει επιτυχίες, αλλά και αποτυχίες, χαρές αλλά και απογοητεύσεις. Σίγουρα όμως είναι μεστό από εμπειρίες και γνώση. Ταξιδεύοντας μαθαίνεις πολλά. Το σημαντικό είναι το ταξίδι, η διαδρομή και όχι απαραίτητα ο προορισμός, η «Ιθάκη». Είναι σημαντικό να διεκδικούμε τα όνειρά μας και να παλεύουμε για αυτά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Γιατί, όπως κάποιος είπε κάποτε, πραγματικά χαμένη είναι μόνο η μάχη που δεν δόθηκε.

Επίσης, η λέξη απόπλους είναι συνυφασμένη με τη Χίο. Αποτυπώνει την ναυτική δύναμη, το καράβι, την πρόκληση, τους ανοιχτούς ορίζοντες. Συμβολίζει όμως και την έναρξη του συναρπαστικού ταξιδιού του TEDxChios.