fbpx

TEDxChios

Στο νησί μας, που πάντα ήταν τόπος με ανοιχτούς ορίζοντες και πρωτοπόρα μυαλά, μία τέτοια εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει. Μια εθελοντική ομάδα από ανήσυχους νέους αποφάσισε να οργανώσει το πρώτο TEDxChios, φιλοδοξώντας να γίνει η αφετηρία για ένα ραντεβού που θα δίνουμε κάθε χρόνο με το κοινό. Η διοργάνωση ενός TEDx είναι μια απαιτητική διαδικασία και χρειάζεται συντονισμό για την υλοποίησή της. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το TED είναι αυτό που χορηγεί άδεια για να διοργανωθεί μια ανεξάρτητη εκδήλωση TEDx, όπως είναι το TEDxChios.  

Η εκδήλωση σκοπό έχει να προσφέρει μια ολοήμερη, ολοκληρωμένη εμπειρία, αφού τις ομιλίες που θα ακούσουμε από καταξιωμένους ανθρώπους διαφόρων χώρων, θα πλαισιώσουν δρώμενα, εργαστήρια και ευκαιρίες για αλληλεπίδραση. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια γιορτή ιδεών, μια ημέρα που θα μείνει για λίγο πίσω ο γρήγορος ρυθμός της καθημερινότητας και που θα αφιερωθεί στην τέρψη του νου. Στόχος μας είναι, να βρεθούμε όλοι μαζί, Χιώτες και μη, στον ίδιο χώρο, να ζήσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία και να μοιραστούμε ιδέες που μπορεί να αλλάξουν την καθημερινότητά μας προς το καλύτερο. Συνοδοιπόροι μας σε αυτό το εγχείρημα είναι σπουδαίοι φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου.

Κάθε εκδήλωση TEDx συνηθίζεται να φέρει από έναν τίτλο, διαφορετικό ανά χρονιά, ο οποίος αποκωδικοποιεί κάποιο κοινό γνώρισμα των ομιλιών που πρόκειται να παρουσιαστούν και φέρει κάποια σημασιολογία. Για τον τίτλο του πρώτου  TEDx που θα γίνει στο νησί μας, η ομάδα κατέληξε στην απλή αλλά τόσο πολυσήμαντη λέξη “απόπλους”, η οποία θα αποτελέσει τον τίτλο για το φετινό TEDxChios.

Εύλογα πολλοί αναρωτιούνται γιατί “απόπλους”, προσπαθώντας να συλλάβουν κάποια σύνδεση με τον ναυτικό όρο. Ο “απόπλους” μπορεί να δεχθεί πολλαπλές ερμηνείες, αφού για κάποιους είναι το ξεκίνημα, για άλλους είναι ο αποχωρισμός, η ελευθερία, η ευκαιρία που αναζητούσαν, τα δεσμά που αφήνονται πίσω, η ανασφάλεια που συμπεριλαμβάνει το ταξίδι, η ελπίδα, ο κύκλος που ολοκληρώνεται και ανοίγει πάλι ή το τελείωμα ενός ταξιδιού.  Όλα αυτά, όμως, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σκέψεις και συναισθήματα ακούγοντας τους ομιλητές να μοιράζονται μαζί μας τις ιδέες, τις εμπειρίες, τις δυσκολίες, τις ανησυχίες, τα βιώματα και το όραμά τους. 

Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει ο “απόπλους” από έναν τόπο με τόσο μεγάλη ναυτική παράδοση, που πάντα ήξερε να βρίσκει διέξοδο στην ανοιχτή θάλασσα; Δεν θα ήταν δυνατόν η ομάδα να μην είχε λάβει σοβαρά υπόψη τη μακρά ναυτική ιστορία αυτού του νησιού, δίνοντας έναν ταιριαστό τίτλο στο ταξίδι που ξεκινά το TEDxChios

Η ναυτοσύνη έδωσε πολύτιμα εφόδια στον Χιώτη, του έμαθε να κοιτά μπροστά, να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με ανοιχτό μυαλό, να σκαρφίζεται καινοτομίες, να μην φοβάται τη φουρτούνα και τις δυσκολίες, να ξεπερνά τα όρια και να πλέει για νέους ορίζοντες. Αντίστοιχα, το πρώτο TEDxChios φιλοδοξεί να συμπλεύσει με αυτή τη νοοτροπία και να δημιουργήσει τα ανάλογα ερεθίσματα σε μια χρονική στιγμή που το έχουμε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ.