fbpx

Το TEDx έρχεται για πρώτη φορά στη Χίο! Ο παγκόσμιος θεσμός διάδοσης αξιόλογων ιδεών αλλά και εμπνευστικών προσωπικών ιστοριών, θα αποκτήσει στις 24 Νοεμβρίου 2019 το Χιώτικο κομμάτι του. Περισσότεροι από 40 εθελοντές, διαφόρων ηλικιών και υποβάθρων, απαρτίζουν την ομάδα που εργάζεται για τη διοργάνωση.

Τι είναι όμως το TEDx; Τι μπορεί να περιμένει κάποιος που συμμετέχει σε μια τέτοια διοργάνωση; Και τι στην περίπτωση του TEDxChios; Ας γνωρίσουμε το event μέσα από μια σειρά απαντήσεων σε ερωτήσεις που ακούμε συχνά.

Το TEDx είναι μια ημερίδα, με την έννοια της διοργάνωσης που αρχίζει και τελειώνει μέσα στην ίδια ημέρα. Ημερίδες TEDx διοργανώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, σε μεγάλες πόλεις μέχρι συνοικίες. Το TEDxChios για το 2019, θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο. Θα ανοίξει τις πόρτες του στις 10 το πρωί και θα τελειώσει περίπου στις 6 το απόγευμα, θα διαρκέσει δηλαδή περίπου 8 ώρες.

Όλα ξεκινάνε με το λεγόμενο registration, δηλαδή μια διαδικασία όπου όσοι έχουν αγοράσει εισιτήρια από πριν, καταγράφονται από ειδική ομάδα στο γκισέ που έχει στηθεί για αυτό το σκοπό. Η καταγραφή αυτή αποτελεί κοινή πρακτική στα TEDx και μας βοηθάει να ξέρουμε πόσοι και ποιοι παρακολούθησαν την ημερίδα, ώστε να καταλάβουμε καλύτερα το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Επίσης, επιτρέπει στο Ίδρυμα TED να στείλει, μετά το τέλος του event, το ανώνυμο ερωτηματολόγιο αξιολόγησής του.

Όχι, δεν ήταν λάθος. Κάθε ημερίδα TEDx για να διοργανωθεί, πρέπει να πάρει άδεια από ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που βρίσκεται στις ΗΠΑ και λέγεται TED (www.ted.com). Το ίδρυμα TED με τη σημερινή του μορφή ιδρύθηκε το 2001 και κάθε χρόνο διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις, διάρκειας μερικών ημερών η καθεμιά. Στις εκδηλώσεις αυτές, ομιλητές με σημαντικές συνεισφορές στους τομείς τους πραγματοποιούν σύντομες ομιλίες (διάρκειας έως 18 λεπτών) όπου αναπτύσσουν μια αξιόλογη ιδέα ή διηγούνται μια επιδραστική προσωπική ιστορία. Ο στόχος του TED είναι να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτομάστε και τελικά τον κόσμο προς το καλύτερο, ιδέα με την ιδέα.

Όπως είπαμε, κάθε ημερίδα TEDx διοργανώνεται μετά από άδεια από το TED. Ο «θεσμός» των ημερίδων TEDx ξεκίνησε το 2009, για να δώσει σε περισσότερους ανθρώπους την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αξιόλογες ιδέες. Από το 2009 το TED αδειοδοτεί, χωρίς χρέωση αλλά μετά από αίτηση και αξιολόγηση, μη κερδοσκοπικές και εθελοντικές ομάδες, προκειμένου να διοργανώσουν τοπικής κλίμακας events, που αποτελούν μικρογραφίες αυτών του TED. Η κάθε άδεια δίνεται με διάρκεια δώδεκα μήνες, μέσα στους οποίους η ομάδα πρέπει να διοργανώσει μια τουλάχιστον ημερίδα. Μετά το τέλος της κάθε ημερίδας το TED την αξιολογεί και αποφασίζει για την ανανέωση ή όχι της άδειας για έναν ακόμα χρόνο. Η επίσημη σελίδα παρουσίασης του TED για το TEDxChios βρίσκεται εδώ: www.ted.com/tedx/events/36260

Έχεις δίκιο. Είχαμε μείνει στο registration. Η διαδικασία αυτή θα κρατήσει μια ώρα. Αν δεν έχεις προμηθευτεί μέχρι τότε εισιτήριο από τα σημεία προπώλησης ή το internet, μπορείς να το αγοράσεις επιτόπου, όμως να ξέρεις ότι το κόστος του θα είναι λίγο αυξημένο (18 ευρώ αντί για 15 ευρώ που είναι η κανονική τιμή). Στις 11 το πρωί θα μπούμε στην αίθουσα θεάτρου, όπου θα περάσουμε μερικές ευχάριστες όπως ελπίζουμε ώρες. Στις ώρες αυτές θα παρακολουθήσουμε ενδιαφέρουσες ομιλίες πάνω σε διάφορα θέματα (επιστημονικές, βιωματικές, καλλιτεχνικές κ.α.), από διακεκριμένους ομιλητές που θα έρθουν και θα λάβουν μέρος εθελοντικά από διάφορα μέρη της Ελλάδας ειδικά για την ημέρα αυτή, αλλά και διάφορα δρώμενα, προετοιμασμένα ειδικά για την εκδήλωση. Το TEDxChios θέλουμε να δίνει πολλά ερεθίσματα!

Κάτι τέτοιο θα ήταν όντως πολύ κουραστικό για τον περισσότερο κόσμο! Γι’ αυτό τον λόγο, το πρόγραμμα του TEDxChios είναι χωρισμένο σε τέσσερις περιόδους, με τρία μεγάλα διαλείμματα ανάμεσά τους. Στα διαλείμματα μπορείς να συζητήσεις όσα παρακολούθησες με άλλους θεατές ή τους ίδιους τους ομιλητές, απολαμβάνοντας έναν καφέ, μια μπύρα ή ένα αναψυκτικό. Επίσης, στο μεσαίο διάλειμμα θα σερβιριστεί ένα ελαφρύ γεύμα. Εκτός όμως από αυτά, στα διαλείμματα θα έχεις τη δυνατότητα να συμμετέχεις σε εργαστήρια που έχουν προετοιμαστεί για τον σκοπό αυτό. Όπως καταλαβαίνεις, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να περάσεις μια ευχάριστη και εποικοδομητική μέρα, ξεφεύγοντας, ίσως για λίγο, από την καθημερινότητα, σαν να είσαι φιλοξενούμενός μας!

Θα μας επιτρέψεις να σε κρατήσουμε σε αγωνία και να σου τα αποκαλύψουμε σταδιακά, ώστε να διατηρηθεί το στοιχείο της έκπληξης. Όμως μπορούμε να σου πούμε ότι κατά την  επιλογή των ομιλητών αλλά και των performers, στόχος μας ήταν να προέρχονται από διάφορους θεματικούς τομείς και να εμπνέουν πρώτα εμάς τους ίδιους. Τρια πράγματα όμως δεν θα ακούσεις στη σκηνή ενός TEDx, γιατί απαγορεύονται από το TED αλλά και γιατί ούτε εμείς θα θέλαμε να συμπεριλάβουμε: θρησκευτικά θέματα (αυτά ανήκουν σε άλλες εκδηλώσεις), ομιλίες για πολιτικά κόμματα ή παρατάξεις, ψευδοεπιστήμες, ρητορική μίσους και τέλος, προώθηση εμπορικών προϊόντων ή υπηρεσιών.

Εξαρτάται από τα standards της κάθε ομάδας. To TED ορίζει μόνο ένα γενικό πλαίσιο κανόνων που τα TEDx πρέπει να ακολουθούν, αλλά αφήνει τεράστια περιθώρια στην κάθε διοργανώτρια ομάδα να προσαρμόσει τη διοργάνωση στα μέτρα και τις προτιμήσεις της. Εδώ στη Χίο τολμήσαμε να βάλουμε τον πήχη αρκετά ψηλά, ώστε να ικανοποιήσουμε τόσο τις δικές μας απαιτήσεις όσο και το απαιτητικό κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Εξάλλου το κοινό είναι πάντα ο τελικός κριτής κάθε διοργάνωσης.

Το κάθε μέλος της ομάδας μας ίσως να έχει τα δικά του προσωπικά κίνητρα. Άλλος το κάνει γιατί βρίσκει σε αυτό μια δημιουργική διέξοδο, άλλος για να έρθει και ο ίδιος σε επαφή με ενδιαφέροντες ανθρώπους και ιδέες, πολλοί για το αίσθημα της συνεισφοράς στην τοπική κοινωνία. Για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Νικήτα Κανάκη στην ομιλία του για τον εθελοντισμό, στο πρώτο TEDx στη γειτονική Λέσβο, «οι ιδέες είναι σαν τις καρυδιές: τις φυτεύεις και πού ξέρεις, κάποιος, κάπου, κάποτε, μπορεί και να καταλάβει.»

(www.youtube.com/watch?v=vCOYAITNDgk)

Από τις πρώτες διερευνητικές συναντήσεις με τα τρία-τέσσερα άτομα μέχρι τώρα, έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος. Το μεγάλο μέρος της δουλειάς ωστόσο έγινε τους τελευταίους έξι μήνες. Η ομάδα μας αποτελείται όπως είπαμε από περίπου 40 άτομα, χωρισμένα σε πέντε υπο-ομάδες εργασίας, τις εξής: Περιεχόμενο, Δημιουργικό, Παραγωγή, Επικοινωνία, Χορηγίες. Κάθε ομάδα εργασίας έχει έναν επικεφαλής και υπάρχουν και δυο συνδιοργανωτές. Αυτοί σχηματίζουν τη συντονιστική ομάδα, που όπως λέει και το όνομά της συντονίζει τις εργασίες των υπο-ομάδων αλλά και τα επόμενα βήματά τους. Αυτή η δομή έχει δοκιμαστεί σε άλλα ελληνικά TEDx και γι’αυτό την επιλέξαμε.

Ένα TEDx είναι όντως σύνθετο και έχει έναν προϋπολογισμό υψηλότερο από μια τυπική εκδήλωση τοπικής κλίμακας. Η οπτικοακουστική κάλυψη (η βιντεοσκόπηση των ομιλιών είναι απαίτηση από το TED), η διαμόρφωση του χώρου και της σκηνής, το catering, η μετακίνηση και φιλοξενία των ομιλητών, τα υλικά για τα εργαστήρια και το επικοινωνιακό και ενημερωτικό υλικό,αποτελούν τα κυριότερα από τα έξοδα της διοργάνωσης. Τα έξοδα αυτά καλύπτονται από χορηγίες σε είδος ή σε χρήμα καθώς και από τα εισιτήρια της εκδήλωσης. Προκειμένου να είμαστε καθόλα νόμιμοι, έχουμε ιδρύσει ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο (σύλλογο) με την ονομασία «Εξέλιξις», το οποίο διαχειρίζεται τις νομικές και φορολογικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διοργάνωση. Βασικός κανόνας μας είναι να λειτουργούμε με απόλυτη οικονομική διαφάνεια και λογοδοσία σε όλες μας τις συναλλαγές.